Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: filet z indyka, kasza jaglana, marchew, natka pietruszki, cebula

Czas przygotowania: ok. 40 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: ok. 40 minut Ilość porcji: 4 porcje

Lekka wersja krupniku nie tylko dla najmłodszych. Przepis wart jest zapamiętania również dla wszystkich walczących z alergiami pokarmowymi np. kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zupa pozbawiona jest silnie alergizującego selera. Przepis zainspirowany jest Mamałygą.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 300 g fileta z indyka
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • szczypta majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy cebulę pociętą w piórka, pora pociętego w talarki i mięso z indyka pocięte w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Następnie dolewamy bulionu i dodajemy posiekany pęczek pietruszki (zostawcie odrobinę do dekoracji), marchew pociętą w plasterki oraz kaszę jaglaną (zanim dodacie kaszę do zupy przepłuczcie ją wodą lub przeprażcie na patelni). Zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną majeranku. Na koniec doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Nieco inna w smaku, bardzo delikatna wersja krupniku.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został filet z indyka dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.