Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: boczek wędzony, marchew, seler naciowy, cebula, pomidory, kolendra

Czas przygotowania: ok. 60 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: ok. 60 minut Ilość porcji: 4 porcje

Błyskawiczna zupa z letnich pomidorów z dodatkiem boczku wędzonego.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 125 g boczku wędzonego
  • 1 l bulionu
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • natka kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna zupa z boczkiem i pomidorami jest naprawdę błyskawiczna w przygotowaniu. Zaczniemy ją od pokrojenia wszystkich składników. Boczek wędzony kroimy w paski, a seler naciowy, marchew, pomidory i cebulę w kostkę. Natkę kolendry, korzeń imbiru i czosnek drobno siekamy. Kilka listków kolendry zostawiamy do dekoracji.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy masło. Na nim podsmażamy cebulę razem z boczkiem, do których dodajemy kolejno marchew i seler naciowy. Po chwili całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy imbirem, czosnkiem, liściem laurowym, suszona bazylią, suszonym oregano, zielem angielskim i ziarnami kolorowego pieprzu. Gotujemy całość na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, na koniec wedle potrzeby dodajemy szczyptę soli.

Zupę podajemy z listkami świeżej natki kolendry i grzankami.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został boczek wędzony dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.