Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: mięso wieprzowe, ziemniaki, pomidory, marchew, pietruszka, czosnek

Czas przygotowania: ok. 60 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: ok. 60 minut Ilość porcji: 6 porcji

W tej prostej hiszpańskiej zupie pomidorowej zaskoczą Was wieprzowe pikantne klopsiki z dodatkiem tartych ziemniaków.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 ziemniaki
  • pól łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki

Hiszpańska zupa:

  • 1 litr bulionu
  • 500 g pomidorów
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół cebuli
  • natka pietruszki lub kolendry
  • olej do smażenia
  • pół korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zaczniemy zupę od przygotowania klopsików. Do miski przekładamy mięso mielone. Doprawiamy je oregano, solą, pieprzem i ostrą papryczką (możemy użyć także papryczki chili, jalapeno lub innej dowolnie ostrej wedle upodobania). Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce i odciskamy z nadmiaru wody przez bawełnianą ściereczkę. Cebulę drobniutko siekamy. Masę ziemniaczaną wraz z cebulą dodajemy do mięsa i wbijamy jajko. Całość dobrze mieszamy dłonią.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy na nim pocięte w większe kawałki warzywa takie jak cebulę, marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę. Nie musimy drobno ich kroić, ponieważ zupę na koniec będziemy blendować. Warzywa chwilę podsmażamy. Dodajemy łyżkę masła.

Pomidory kroimy w większe kawałki (poza sezonem letnim użyjcie pomidorów w puszce). Dorzucamy je do smażących się warzyw i dolewamy litr bulionu. Połowę natki pietruszki drobno siekamy i również dodajemy (połowę zachowujemy do podania). Pietruszkę swobodnie można zastąpić kolendrą jeśli lubicie. Gdy pomidory lekko się rozpadną a warzywa zmiękną całość blendujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczano-mięsnej formułujemy klopsiki. Smażymy je na złocisty kolor z obu stron i dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu, żeby smaki się połączyły, a nasze klopsiki ziemniaczano-mięsne doszły w środku.

Zupę podajemy z natka pietruszki, opiekanymi papryczkami i grzankami.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało wieprzowe mięso mielone dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.