Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: mięso wieprzowe, ziemniaki, maka, seler naciowy, przyprawy, marchew, zioła

Czas przygotowania: ok. 80 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: ok. 80 minut Ilość porcji: 6 porcji

Zupa z klopsikami wieprzowymi, kopytkami i szpinakiem - aromatyczna, na pierwszy rzut oka skomplikowana, ale tak naprawdę banalna w przygotowaniu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

Klopsiki:

  • mięso mielone 250 g
  • natka selera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 szalotka

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2,5-3 szklanki mąki

Składniki na zupę:

  • 2 litry bulionu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • por
  • natka selera lub pietruszki
  • garść szpinaku
  • tymianek suszony
  • liść laurowy
  • pieprz
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, studzimy, ugniatamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę z ziemniakami, dodajemy jajko i ugniatamy na jednolita masę lepką, ale nie klejącą w konsystencji. Następnie rolujemy i tniemy pod skosem na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną natką selera, czosnkiem, szalotką, solą, pieprzem, kminkiem i kminem rzymskim. Dosypujemy odrobinę bułki tartej i dobrze ugniatamy całość. Z masy mięsnej formułujemy kulki, podsmażamy je na maśle. Kiedy się zrumienią dodajemy do bulionu.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pocięte drobno seler naciowy, marchewkę i pora. Następnie dolewamy bulionu, doprawiamy liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, dodajemy klopsiki i gotujemy na średnim ogniu po zagrzaniu przez około 30 minut. Pod koniec doprawiamy suszonym tymiankiem, dodajemy szpinak i natkę selera lub pietruszki.

Na dnie talerza układamy kopytka, które zalewamy zupą z wieprzowymi klopsikami.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało wieprzowe mięso mielone dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.