
Zakład Mięsny Górzyca
Zakład Mięsny Górzyca to masarnia położona w małej miejscowości nieopodal Gryfic w województwie zachodniopomorskim. Ta wyjątkowa lokalizacja znajduje się pośród pól uprawnych i lasów na obszarze objętym programem NATURA 2000.
Specjalizujemy się głównie w wyrobach wytwarzanych z mięsa wieprzowego, z którego powstają wspaniałe szynki, kiełbasy oraz wędzonki. W swojej pracy kierujemy się tradycją smaku, dlatego produkcja w naszym Zakładzie Mięsnym Górzyca oparta jest na recepturach z roku 1961. Pasja tworzenia pozwoliła nam przygotować również wyjątkowe w smaku i naturalne Wędliny z Tradycją.
W związku z dynamicznym rozwojem Zakładu stworzyliśmy sieć sklepów pn. Delikatesy Mięsne Górzyca. Ofertę sklepów uzupełniają również produkty idealnie pasujące do dań mięsnych takie jak przetwory domowe (ogórki konserwowe, grzyby marynowane), chrzan, żurawina, czy makarony.
Niewątpliwą zaleta dla naszych odbiorców hurtowych i detalicznych jest wyjątkowe położenie Zakładu Mięsnego Górzyca, które umożliwia szybkie i terminowe dostarczenie towaru do Państwa nawet podczas sezonu letniego.
Tradycja smaku
Wyjątkowy aromat naszych wyrobów to zasługa precyzyjnie dobranej mieszanki naturalnych przypraw takich jak pieprz, czosnek, majeranek, gorczyca, czy kolendra. Niepowtarzalny smak wędlin osiągamy poprzez zastosowanie tradycyjnego sposobu wędzenia w wędzarniach opalanych drewnem olchowym lub bukowym.
Wędzenie tradycyjne to kontrolowane i powolne spalanie drzewa, w wyniku którego uzyskujemy wyjątkowy smak, wspaniały aromat i niezwykły, głęboki kolor.
Autorska linia produktów Wędliny z Tradycyjnej Wędzarni to wysokiej jakości asortyment, w którego skład wchodzą: szynka, wędzonka, kiełbasa, a także kabanosy. Wyroby te wyprodukowane są ze starannie wyselekcjonowanego surowca, wzbogacone wyjątkowym smakiem przypraw i otulone zapachem drewna. Wędliny z Tradycją to wyjątkowe produkty, które z powodzeniem znajdą miejsce na Państwa stole.
Gwarancja jakości
W Zakładzie Mięsnym Górzyca od roku 2006 funkcjonuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności oparty o procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) , Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz wdrożonego systemu HACCP. Nad jego funkcjonowaniem i ciągłym doskonaleniem związanym z dynamicznym rozwojem oraz zmieniającymi się przepisami czuwa Dział Jakości.
Jako producent żywności pochodzenia zwierzęcego jesteśmy pod nadzorem Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych nadzorujących produkcje, składowanie, konfekcjonowanie artykułów rolno-spożywczych. Mając na względnie dalszy rozwój poszerzanie rynków zbytu zakład dostosowany jest pod względem wymogów do współpracy z krajami Unii Europejskiej, Krajami Trzecimi ( Ukraina), placówkami wojskowymi.
W chwili obecnej Zakład Mięsny Górzyca jest w trakcie finalizacji uprawnień do eksportu towarów na terytoria Unii Celnej (Rosja, Białoruś, Kazachstan).
Nagrody i wyróżnienia
Zakład Mięsny Górzyca to laureat wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. Nasze wyroby otrzymały liczne nagrody i wyróżnienia podczas Targów POLAGRA FOOD, a także co roku docenione są podczas konkursów Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja organizowanych m.in. przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy.

Wielkanoc - Mięsne Święta – Polska Tradycja 2016
Nasz Zakład Mięsny jako reprezentant Województwa Zachodniopomorskiego zdobył prestiżowe wyróżnienia podczas Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego,
Wyróżnione produkty:
Szynka wiejska - pierwsze miejsce w kategorii Szynki tradycyjnie parzone
Szynka z tradycyjnej wędzarni - pierwsze miejsce w kategorii Wędzonki parzone
Kiełbasa Hubertowska z dzika - wyróżnienie w kategorii Świąteczne kiełbasy wędzone parzone