Kokosowy kurczakTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i rozcinamy na pół. Na suchej patelni podgrzewamy wszystkie suche przyprawy. Po chwili poczujecie ich intensywny, wspaniały aromat. Kurczaka układamy w misce, posypujemy mieszanką przypraw i dokładnie je wcieramy.
Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie obsmażamy kurczaka i delikatnie dolewamy wody, tak, żeby kurczak mam się przykrył. Dodajemy puszkę mleczka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy na średni ogień, żeby tylko pyrkało. Dodajemy posiekany czosnek, większość ziaren dyni i słonecznika (zostawiamy odrobinę do posypania) i siemię lniane.
Dusimy, aż sos nam lekko odparuje, ale nie powinien być gęsty. Podajemy z ryżem, posypane pozostałymi ziarnami słonecznika, dyni, pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.