Kokosowy kurczak

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka zielonego curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 papryczka chili
  • świeża pietruszka (do posypania)
  • garść nasion z dyni
  • garść nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i rozcinamy na pół. Na suchej patelni podgrzewamy wszystkie suche przyprawy. Po chwili poczujecie ich intensywny, wspaniały aromat. Kurczaka układamy w misce, posypujemy mieszanką przypraw i dokładnie je wcieramy.

Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie obsmażamy kurczaka i delikatnie dolewamy wody, tak, żeby kurczak mam się przykrył. Dodajemy puszkę mleczka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy na średni ogień, żeby tylko pyrkało. Dodajemy posiekany czosnek, większość ziaren dyni i słonecznika (zostawiamy odrobinę do posypania) i siemię lniane.

Dusimy, aż sos nam lekko odparuje, ale nie powinien być gęsty. Podajemy z ryżem, posypane pozostałymi ziarnami słonecznika, dyni, pietruszką i posiekaną papryczką chili.

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.