Meksykańska wieprzowina

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 papryka konserwowa pieczona
  • 5 pomidorów suszonych
  • kawałek pora
  • 1 łyżeczka pieprzu chili
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 pęczek kolendry (można zastąpić pęczkiem pietruszki)
  • 2 papryczki chili
  • 2-4 jajka

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy pocięte cebulę, pomidory suszone, pora, paprykę pieczoną konserwową, czosnek i nasiona kolendry. W tym czasie mięso z łopatki wkładamy do miski. Doprawiamy siekaną chili, pieprzem chili, odrobiną soli i siekanej świeżej kolendry (pietruszki). Dokładnie mieszamy i dodajemy całość na patelnie.

Kiedy mięso nam się już podsmaży dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy sosem worcester. Następnie zmniejszamy ogień, i gotujemy chwilę aż potrawa nam zgęstnieje. Na koniec robimy łyżką zagłębienia i wbijamy w nie ostrożnie po jajku. Przykrywamy patelnię pokrywkę i czekamy, że białko się zetnie.

Podajemy z siekana papryczką chili i świeżą kolendrą (pietruszką).

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.