Bagietka z polędwicą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35-45 minut
Ilość porcji: 2-4 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 bagietki
  • kilka liści sałaty
  • pół mango
  • pół awokado
  • 1 szalotka
  • 1 pomidor
  • kilka pomidorów suszonych
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • 6 łyżek oliwy
  • świeży majeranek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu świeżego
  • 2-3 łyżki musztardy delikatesowej

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzowa opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szykujemy marynatę. Igiełki rozmarynu odrywamy od zdrewniałej gałązki i drobno siekamy. Czosnek również. Do miski wlewamy 4-5 łyżek oliwy, dodajemy paprykę słodką i ostrą, rozmaryn i czosnek. Dokładnie smarujemy marynatą polędwiczkę i odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.

Polędwiczkę wieprzowa opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szykujemy marynatę. Igiełki rozmarynu odrywamy od zdrewniałej gałązki i drobno siekamy. Czosnek również. Do miski wlewamy 4-5 łyżek oliwy, dodajemy paprykę słodką i ostrą, rozmaryn i czosnek. Dokładnie smarujemy marynatą polędwiczkę i odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.

W między czasie szykujemy chutney – mango, awokado, pomidora i szalotkę tniemy na drobną kostkę. Skrapiamy je odrobiną oliwy i solimy, żeby wydobyć głębie smaku. Będzie słodkawe od mango i lekko ostre od szalotki – pyszne.

Pozostało tylko złożyć całość – chrupiące bagietki smarujemy po obu stronach musztardą. Na połowie układamy liście sałaty, a na drugiej chutney z mango. Na nich układamy pociętą w plastry polędwiczkę, pocięte w paseczki suszone pomidory i pocięte w plastry ogóreczki. Całość posypujmy świeżym majerankiem.

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.