Bagietka z polędwicąTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzowa opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szykujemy marynatę. Igiełki rozmarynu odrywamy od zdrewniałej gałązki i drobno siekamy. Czosnek również. Do miski wlewamy 4-5 łyżek oliwy, dodajemy paprykę słodką i ostrą, rozmaryn i czosnek. Dokładnie smarujemy marynatą polędwiczkę i odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
Polędwiczkę wieprzowa opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szykujemy marynatę. Igiełki rozmarynu odrywamy od zdrewniałej gałązki i drobno siekamy. Czosnek również. Do miski wlewamy 4-5 łyżek oliwy, dodajemy paprykę słodką i ostrą, rozmaryn i czosnek. Dokładnie smarujemy marynatą polędwiczkę i odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
W między czasie szykujemy chutney – mango, awokado, pomidora i szalotkę tniemy na drobną kostkę. Skrapiamy je odrobiną oliwy i solimy, żeby wydobyć głębie smaku. Będzie słodkawe od mango i lekko ostre od szalotki – pyszne.
Pozostało tylko złożyć całość – chrupiące bagietki smarujemy po obu stronach musztardą. Na połowie układamy liście sałaty, a na drugiej chutney z mango. Na nich układamy pociętą w plastry polędwiczkę, pocięte w paseczki suszone pomidory i pocięte w plastry ogóreczki. Całość posypujmy świeżym majerankiem.
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.