Omlet z polędwicąTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny mieszamy z suszonym tymiankiem, kuminem i miętą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić dodajemy pomidorki pocięte w ćwiartki i cukinię pokrojoną w kostkę. smażymy do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Możemy dodać ulubione zioło. Na osobnej patelni podgrzewamy polędwicę drobiową (możemy zastąpić szynką górzycką lub boczkiem szlacheckim).
Do miski wbijamy jajka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Na koniec tarkujemy kozi ser i wszystko mieszamy. na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy połowę masy i smażymy delikatnie zaciągając szpatułką. Następnie przykrywamy i smażymy chwilę, aż góra się zetnie.
Na talerz zsuwamy omlet. Na połowie nakładamy 4 plastry polędwicy drobiowej, dodajemy pomidorki z cukinią i zawijamy omlet. Dekorujemy listkami bazylii i podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem tymianku, kuminu i mięty.
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.