Omlet z polędwicą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 8 plastrów polędwicy drobiowej
  • 4 jajka
  • 20 ml wody
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 20 g koziego sera
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 plastrów cukinii pokrojonych w kostkę
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • świeża bazylia
  • masło lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny mieszamy z suszonym tymiankiem, kuminem i miętą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić dodajemy pomidorki pocięte w ćwiartki i cukinię pokrojoną w kostkę. smażymy do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Możemy dodać ulubione zioło. Na osobnej patelni podgrzewamy polędwicę drobiową (możemy zastąpić szynką górzycką lub boczkiem szlacheckim).

Do miski wbijamy jajka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Na koniec tarkujemy kozi ser i wszystko mieszamy. na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy połowę masy i smażymy delikatnie zaciągając szpatułką. Następnie przykrywamy i smażymy chwilę, aż góra się zetnie.

Na talerz zsuwamy omlet. Na połowie nakładamy 4 plastry polędwicy drobiowej, dodajemy pomidorki z cukinią i zawijamy omlet. Dekorujemy listkami bazylii i podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem tymianku, kuminu i mięty.

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.