Naleśniki z szynką

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 2 plastry szynki górzyckiej
  • 2 jajka
  • odrobina szczypiorku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 plastry cukinii
  • kilka listków bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • szczypta suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dolewamy mleka i stopniowo mieszając dodajemy wody, aż nasza masa będzie miała konsystencje ciasta naleśnikowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy placki.

Na rozgrzanej patelni układamy dwa naleśniki robiąc z nich łódeczki. Na nich układamy po dwa plastry cukinii, na to plaster szynki górzyckiej i wbijamy jajko, delikatnie, żeby nie rozlało się po patelni. Zaginamy boki naleśnika tak, żeby stworzyć coś na kształt koperty. Na koniec posypujemy całość pomidorkami pociętymi na ćwiartki, odrobiną szczypiorku, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Smażymy pod przykryciem tak długo, aż jajko się zetnie.

Naleśniki podajemy posypane suszoną bazylią, pozostałym szczypiorkiem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

 

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.