Żur w chlebieTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
Wywar wlewamy do garnka i gotujemy z białą kiełbasą, tak, żeby całość przeszła jej smakiem. Do wywaru wrzucamy ziemniaki pokrojonymi w kostkę oraz liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Na suchej patelni podsmażamy wędzony boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę posiekaną w piórka i całość dodajemy do wywaru. Teraz wyciągamy białą kiełbasę i kroimy ją w plastry i z powrotem wkładamy do garnka. Całość doprawiamy białym chrzanem, solą pieprzem. Pozwalamy chwile wymieszać się wszystkim smakom. Na koniec wlewamy zakwas i śmietanę, a całość oprószymy majerankiem.
Sposób podania:
Chlebowe miseczki zapiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie wlewamy do nich żur z kiełbasa, dodajemy jajko. Wasi goście będą się zachwycać zarówno wyglądem jak i niesamowitym smakiem zupy. Prawda, że święta z nami wydają się bardzo proste?
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.