Tarta z Białą Kiełbasą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • Kruche ciasto
  • Kiełbasa biała ekstra – 6 sztuk
  • 6 jajek ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 300 ml śmietany
  • Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, chrzan

Sposób przygotowania:

Formę do tarty wyklejamy kruchym ciastem. Nakłuwamy spód widelcem i obciążamy fasolą lub grochem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Kruche ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Gotujemy 6 jajek na twardo, a w piekarniku przypiekamy na złoty kolor 6 białych kiełbas. W tym czasie mieszamy śmietanę z surowym jajkiem i przyprawami – majerankiem, solą, pieprzem oraz chrzanem.

Spód tarty wykładamy w dowolnej kompozycji pociętymi w plastry kiełbasą i jajkiem. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczną i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut, aż wierzch nam się delikatnie zrumieni. Możemy również przygotować taką tatrę z całymi jajkami i kiełbasą, ale wówczas, że będziemy potrzebować więcej składników.

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.