Tarta z Białą KiełbasąTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
Formę do tarty wyklejamy kruchym ciastem. Nakłuwamy spód widelcem i obciążamy fasolą lub grochem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Kruche ciasto pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Gotujemy 6 jajek na twardo, a w piekarniku przypiekamy na złoty kolor 6 białych kiełbas. W tym czasie mieszamy śmietanę z surowym jajkiem i przyprawami – majerankiem, solą, pieprzem oraz chrzanem.
Spód tarty wykładamy w dowolnej kompozycji pociętymi w plastry kiełbasą i jajkiem. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczną i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut, aż wierzch nam się delikatnie zrumieni. Możemy również przygotować taką tatrę z całymi jajkami i kiełbasą, ale wówczas, że będziemy potrzebować więcej składników.
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.