Krem z kalafiora

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 3 plastry szynki wiejskiej
  • garść kurek
  • 1 kalafior
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 marchew
  • 450 ml mleczka kokosowego
  • 600 ml bulionu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • por
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżka oliwy do smażenia
  • 2 łyżka masła

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i topimy łyżkę masła. Podsmażamy na nim pocięte niedbale warzywa – seler naciowy, por, korzeń pietruszki, marchew i korzeń selera. Po chwili zalewamy wszystko bulionem, dodajemy puszkę mleczka kokosowego i dokładamy różyczki kalafiora. Zupę doprowadzamy do wrzenia i przez 30 minut gotujemy na wolnym ogniu doprawiając całość liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką tymianku. Liść laurowy i ziele angielskie najlepiej włóżcie w gazę, żeby łatwiej było wyciągnąć przed blendowaniem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Szynkę wiejską kroimy w plastry, a kurki czyścimy z piasku. Smażymy na patelni z odrobiną soli i pierzu, aż się zrumienią.

Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie blendujemy całość na gładki, gęsty krem. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z kurkami i szynką wiejską.

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.