Krem z kalafioraTrudność: łatwe Do dzisiejszego dania potrzebne będą:
|
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i topimy łyżkę masła. Podsmażamy na nim pocięte niedbale warzywa – seler naciowy, por, korzeń pietruszki, marchew i korzeń selera. Po chwili zalewamy wszystko bulionem, dodajemy puszkę mleczka kokosowego i dokładamy różyczki kalafiora. Zupę doprowadzamy do wrzenia i przez 30 minut gotujemy na wolnym ogniu doprawiając całość liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką tymianku. Liść laurowy i ziele angielskie najlepiej włóżcie w gazę, żeby łatwiej było wyciągnąć przed blendowaniem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Szynkę wiejską kroimy w plastry, a kurki czyścimy z piasku. Smażymy na patelni z odrobiną soli i pierzu, aż się zrumienią.
Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie blendujemy całość na gładki, gęsty krem. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z kurkami i szynką wiejską.
Gdzie kupić składniki?
Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.